Vesti

Posete

Danas9
Juce108
Ove nedelje117
Ovog meseca1060
Ukupno377692

Currently are 84 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Upravljanje otpadom

recycle 256

Berza otpada

berza

 

Greška
  • Greška pri učitavanju podataka

Do 2014. godine 12 regionalnih deponija u Srbiji

Rate this item
(0 votes)
Written by  Objavljeno u vesti nedelja, 03 april 2011 09:56

02. april 2011. | 19:07 | Izvor: Tanjug

 

    Komunalni otpad se za sada organizovano sakuplja i odlaže na 164 zvanično registrovane opštinske deponije, pokazuju podaci Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a plan je da se do 2014. godine otvori 12 regionalnih deponija kako bi se sprečilo njegovo odlaganje u prirodu.

Pomoćnik ministra Aleksandar Vesić izjavio je Tanjugu da je od 12 regionalnih deponija čija je izgradnja u Srbiji predviđena Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, do sada šest pušteno u rad.

Deponije su otvorene u Kikindi, Vranju, Pirotu, Leskovcu, Jagodini i Lapovu, a uskoro bi trebala da bude otvorena i regionalna deponija u Užicu.

    On je naveo da je predviđeno da do 2014. godine bude izgrađeno 12 deponija ali da je moguće da će ih biti i više.

Komunalni otpad se organizovano sakuplja i odlaže na 164 zvanično registrovane opštinske deponije, podsetio je on navodeći da je za funkcionisanje regionalnih deponija neophodno da se zatvore postojeće na koje se sada odlaže otpad.

   Samo na deponiju Vinča, najveću u Srbiji, dnevno se odloži oko 1.700 tona komunalnog otpada iz domaćinstava i neopasnog otpada iz industrije.

Pre odlaganja otpada, on se prethodno ne obrađuje, a prema podacima resornog ministarstva, deponije u Srbiji su stare od četiri do 53 godine.

   Osim toga, oko 70 odsto svih aktivnih deponija i smetlišta nije predviđeno prostorno-planskim dokumentima i za njih nije urađena studija procene uticaja na životnu sredinu, niti imaju neophodne dozvole.

Kada je u pitanju izgradnja regionalnih deponija i realizacija Strategije upravljanja otpadom, veoma je važno da se lokalne samouprave dogovore i udruže u regione kako bi se oformila zajednička regionalna deponija na koju će se odlagati otpad, kazao je Vesić.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je lokalnim samoupravama 77 rešenja za izradu lokalnih planova upravljanja otpadom i dostavljanje regionalnih planova upravljanja otpadom.

    Održani su sastanci u Kikindi i Pirotu sa predstavnicima svih opština koje čine regioni u skladu sa Strategijom, kako bi predstavili pogodnosti udruživanja.

   Ukoliko opštine ne budu mogle da se dogovore oko formiranja regionalnih deponija, Izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom je predviđeno da Vlada Srbije na predlog Ministarstva odredi mesto na kome će se one graditi, objasnio je Aleksandar Vesić.

   On je dodao da se sada radi na iznalaženju rešenja kako bi se predstavnici opština dogovorili oko toga.

Vesić je podsetio da prosečan stanovnik grada dnevno generiše kilogram otpada a da godišnje za sobom ostavi oko 300 kilograma otpada.

Na godišnjem nivou, u Srbiji se na deponije odloži više od 2,3 miliona tona otpada.

Pročitano 1419 puta

dozvola

dozvola

Azbest

Servisi akumulatora

 

ekoznak

Cene metala