Vesti

Posete

Danas9
Juce108
Ove nedelje117
Ovog meseca1060
Ukupno377692

Currently are 83 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Upravljanje otpadom

recycle 256

Berza otpada

berza

 

Greška
  • Greška pri učitavanju podataka

Dulić: Razviti sistem reciklaže

Rate this item
(0 votes)
Written by  Objavljeno u vesti četvrtak, 15 oktobar 2009 14:25

15. oktobar 2009. | 15:01 | Izvor: Tanjug

Dulić je na regionalnoj konferenciji "Primena sistema upravljanja otpadom – dijalog između privrede i države i izazovi na putu ka EU" kazao da je 70 odsto obaveza koje se tiču usklađivanja propisa sa standardima Evropske unije bilo iz oblasti životne sredine.

Beograd -- Ministar ekologije Oliver Dulić izjavio je da je veoma važno u Srbiji razviti sistem reciklaže otpada, kako on ne bi završavao na divljim deponijama.

On je naveo da je Evropske komisija pohvalila rad Ministarstva životne sredine u tom pravcu i podsetio da, pored menjanja zakona i propisa, mora da se promeni ponašanje, odnosno svest u cilju očuvanja životne sredine.

Ministar je podsetio da je pre pet meseci usvojen set ekoloških zakona i da se sada moraju doneti podzakonski akti.

Dulić je kazao da je s predstavnicima industrijskog sektora u Srbiji dogovoreno da se od početka sledeće godine 55 odsto ambalažnog otpada reciklira.

Prema njegovim rečima, u narednim nedeljama na sednici vlade biće razmatrano uvođenje ekoloških taksi, kako bi se podržao razvoj industrije reciklaže koja bi omogućila otvaranje novih radnih mesta.

"Važno je konsultovati se s industrijom da bi se stvorio sistem koji je održiv", rekao je Dulić i dodao da je važno da se uči iz iskustva drugih zemalja.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, koja je organizovala konferenciju, Mihajlo Vesović podsetio je da je važno ostvariti dijalog između države i privrede da bi se donela najbolja rešenja u oblasti upravljanja otpadom.

Darinka Radojević, iz kabineta potpredsednika vlade Božidara Đelića, navela je da je lane usvojena Nacionalna strategija održivog razvoja koja daje pravce razvoja Srbije u toj oblasti do 2017. godine.

Prema njenim rečima, taj dokument usaglašen je sa svim međunarodnim dokumentima i u okviru njega su date smernice koje se tiču održivog korišćenja prirodnih resursa, smanjenje zagađenja, podsticanja obnovljivih izvora energije.
15. oktobar 2009. | 15:01 | Izvor: Tanjug

Pročitano 4116 puta

dozvola

dozvola

Azbest

Servisi akumulatora

 

ekoznak

Cene metala