Vesti

Posete

Danas8
Juce108
Ove nedelje116
Ovog meseca1059
Ukupno377691

Currently are 39 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Upravljanje otpadom

recycle 256

Berza otpada

berza

 

Greška
  • Greška pri učitavanju podataka

Beograđani rado razdvajaju otpad za reciklažu

Rate this item
(0 votes)
Written by  Objavljeno u vesti subota, 09 maj 2009 00:00

Reciklaža PET ambalaže i limenki sve je popularnija među Beograđanima, a akcije poput „Biram da recikliram" na „Bir festu" ili projekat „ptica robot" na Vračaru, podižu svest o očuvanju životne sredine. Zbog toga što se u gradu sve više koriste takozvana reciklažna ostrva (tri velika kontejnera sa razdvojenim otpadom za reciklažu - papir, metal i PET-ambalažu), u JKP „Gradska čistoća" najavljuju postavljanje još stotinu takvih do kraja godine. Od juna do danas u gradu je postavljeno 39 reciklažnih ostrva koja se sastoje od tri specijalna kontejnera za odlaganje.

- Prijatno smo iznenađeni da građani poštuju takvu vrstu odlaganja otpada. Samo u julu na pogonu „Otpad" pristiglo je je više od 1.300 kilograma papira i više od 600 kilograma PET ambalaže i isto toliko MET ambalaže - kaže za „Blic" Dragana Miloševski, savetnik generalnog direktora za marketing i informisanje u JKP „Gradska čistoća".

Međutim, postojeći broj reciklažnih ostrva trenutno nije dovoljan za potrebe sugrađana.

- Planiramo da do kraja godine postavimo oko 100 reciklažnih ostrva kako bi pokrili potrebe svih opština. U Beogradu postoji jedno reciklažno dvorište. To je pogon „Otpad" gde se vrši razvrstavanje, baliranje i otpremanje sekundarnih sirovina (metal, papir i PET ambalaža). Međutim, da bi se zadovoljile potrebe prestonice potrebna su još tri - kaže Miloševski.

Podizanju svesti sugrađana o očuvanju životne sredine i pametnijem korišćenju otpada doprinele su i ekološke akcije i projekti. Tokom akcije „Biram da recikliram" koja je sprovedena u okviru „Bir festa", na štandu na Trgu Nikole Pašića u periodu od mesec i po dana i na Ušću, prikupljeno je 1.148 kilograma, odnosno 72.324 komada limenki, koje je donelo 15.166 ljudi. Novcem od otkupa limenki, kao i od SMS poruka biće kupljeni reciklažni kontejneri za beogradske škole.

- Kampanjom smo uticali na svest ljudi, jer je festival svojom popularnošću promovisao važnu temu reciklaže i zaštite životne sredine. Limenke nisu završile na deponiji već su ponovo vraćene u proizvodni proces - kažu u „Beogradskoj kulturnoj mreži", koja je organizator festivala.

Ispred zgrade Opštine Vračar početkom jula pušten je u rad prvi robot koji reciklira limenke, popularno nazvan „ptica robot". U Opštini kažu da je do danas prikupljeno oko sto kilograma limenki.

- „Pticu robot" najčešće koriste deca i vide je kao veliku igračku. Od kuće donesu punu kesu limenki i potom ih ubacuju. Najvažnije je da mi posredstvom „ptice robota" utičemo na svest najmlađih kojima kasnije neće predstavljati veliku obavezu da kod svojih kuća izvrše selekciju otpada koji će ubaciti u kontejnere na reciklažnim ostrvima - kaže Bane Kuzmanović, predsednik Opštine Vračar.

Edukacija u vrtićima i školama

JKP „Gradska čistoća" od sredine ovog meseca trebalo bi da počne sa projektom edukacije u osnovnim školama i vrtićima gde bi se deci, na njima zanimljiv način, predstavilo koliko su važni čuvanje naše okoline, pravilno odlaganje smeća i reciklaža. Projektom će biti obuhvaćene sve osnovne škole na teritoriji grada.

Pročitano 4473 puta

dozvola

dozvola

Azbest

Servisi akumulatora

 

ekoznak

Cene metala